Renoclick
FR NL
Diensten News
FR NL

Renoclick

RenoClick
voor performante
openbare
en duurzame gebouwen.

Download
brochure

Introduction

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest streeft ernaar koolstofneutraliteit te benaderen tegen 2050. Maar de gebouwen zijn goed voor maar liefst 56% van de uitstoot van broeikasgassen en 73% van het energieverbruik in Brussel.

De Brusselse gebouwen renoveren om ze performanter en duurzamer te maken, is een essentiële hefboom voor de energietransitie. En het is ook een broodnodige stap als we de Europese doelstellingen willen bereiken en streven naar koolstofneutraliteit tegen 2050.

Als openbaar bestuur en beheerder van verschillende gebouwen, wordt er van u een directe bijdrage verwacht aan de transformatie van het vastgoedlandschap in Brussel. Het is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dat de aanzet tot die transformatie gaf aan de hand van het plan RENOLUTION.

RenoClick is een compleet programma voor duurzame energetische renovatie voor de Brusselse openbare besturen. Het past binnen de gewestelijke strategie RENOLUTION.

RenoClick omvat projecten voor grondige renovatie, maar ook andere aspecten zoals energie-efficiëntiewerken of de installatie van fotovoltaïsche panelen.

Les acteurs

1/6

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, de initiatiefnemer

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lanceerde de gewestelijke strategie RENOLUTION om zijn doelstellingen te verwezenlijk op het vlak van de renovatie van gebouwen. RenoClick is één van de luiken van die strategie.

Sibelga, uw aanspreekpunt voor projecten

Sibelga neemt al jarenlang een rol als facilitator op zich. Ze begeleidt de gemeentelijke en gewestelijke openbare besturen bij de projecten rond energie-efficiëntie. Daarvoor werkt ze nauw samen met het Gewest en Leefmilieu Brussel.

Leefmilieu Brussel, uw aanspreekpunt voor premies

Leefmilieu Brussel omkadert RenoClick niet alleen, maar beheert ook specifiek de toekenning van de RenoClick-premie. Die premie kwam er ter ondersteuning van bepaalde projecten voor grondige renovatie die werden geselecteerd.

NextGenerationEU, de financier

NextGenerationEU wordt ook het ‘Europees herstelplan’ genoemd. Het is een financieel instrument van Europa voor herstel en veerkracht. Dankzij dat fonds wordt er in 2022 en 2023 meer dan 30 miljoen euro vrijgemaakt.

U, de lokale, gewestelijke en communautaire openbare besturen

U bent begunstigde van RenoClick. Als openbaar bestuur, moet u het voorbeeld geven en de doelstellingen bereiken wat de koolstofneutraliteit van de gebouwen tegen 2040 betreft. Om daartoe te komen, kan u rekenen op RenoClick.

De dienstverleners

Alle dienstverleners die tussenbeide komen bij RenoClick-projecten zijn volgens de geldende regels inzake overheidsopdrachten geselecteerd. Het gaat om architecten, aannemers, studiebureaus ...

De investeringen
350 M€
investeerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in RENOLUTION. Dat is de gewestelijke strategie voor de renovatie van alle Brusselse gebouwen.
Energieverbruik
73 %
van het energieverbruik in Brussel is terug te brengen tot de gebouwen. Performantere gebouwen leveren dus grote energiebesparingen op en dat komt de hele samenleving ten goede. van het energieverbruik in Brussel is terug te brengen tot de gebouwen.